Onderzoek: Hoe loyaal zijn jonge werknemers?

Anno 2019 wordt er van jongeren vaak gedacht dat zij zogeheten ‘jobhoppers’ zijn en daarom om de haverklap wisselen van baan. Maar is dit ook echt het geval of zijn jongeren juist loyaal aan hun werkgever? En hoe loyaal zijn Nederlandse jongeren eigenlijk vergeleken met jongeren uit andere landen?

Om antwoord te geven op deze vragen, ging CVster op onderzoek uit. Op basis van meer dan honderdduizend cv’s, afkomstig uit 39 landen, bracht CVster verschillende trends in kaart. Hierbij werd onder andere gekeken naar hoe lang jonge werknemers gemiddeld bij dezelfde werkgever blijven en het aantal referenties dat zij opgeven op hun cv.

Nederlandse jongeren zijn bijzonder loyaal aan werkgever

Op wereldwijd niveau blijken jongeren in Nederland het meest loyaal te zijn aan hun werkgever. Gemiddeld blijven zij namelijk ruim 2,5 jaar bij een bedrijf voordat ze overstappen naar een ander bedrijf. Ook jongeren uit België (2 jaar), Zweden (1,89 jaar) en Denemarken (1,79 jaar) zijn loyaler dan gemiddeld aan hun werkgever. Wereldwijd ligt het gemiddelde fors lager (1,21 jaar per werkgever).

Het zijn daarentegen jonge werkzoekenden uit Maleisie (0,86 jaar), Indonesië (0,88 jaar) en Hong Kong (0,88 jaar) die het snelst besluiten om van werkgever wisselen. Zij blijven gemiddeld zo’n 10 maanden bij een werkgever. 

In Europa blijken jongeren uit Albanië (0,90 jaar), Polen (0,90 jaar) en Frankrijk (0,95 jaar) de grootste ‘jobhoppers’ te zijn. Gemiddeld blijven jongeren hier zo’n 11 maanden bij hun werkgever.

Nederlandse jongeren vermelden nauwelijks referenties

Ondanks dat jonge werknemers in Nederland gemiddeld het langst bij hun werkgever blijven werken, geven zij deze juist minder vaak op als referentie op hun cv. Nederland staat namelijk in de top 3 landen waar de minste referenties worden genoemd door jongeren. Op het cv van een Nederlandse millennial wordt gemiddeld namelijk 0,18 referentie vermeld. Dit aantal ligt 48,3% onder het wereldwijde gemiddelde aantal van 0,35. 

Toch zijn het niet Nederlandse jongeren die het meest terughoudend zijn in het vermelden van referenties. Het opgeven van een contactpersoon is namelijk nog impopulairder onder Belgische werkzoekenden. Jongeren vermelden hier gemiddeld 0,15 referentie op hun cv. Ook in Polen (0,16) doen ze dit net iets minder vaak dan in Nederland. 

Het vaakst worden referenties op het cv daarentegen vermeld door sollicitanten uit Kenia. Op een gemiddeld Keniaans cv staat namelijk 0,77 referentie vermeld en dat is ruim 2,2 keer zo veel als wereldwijd gemiddeld.

Bron CVster: https://cvster.nl/blog/onderzoek-loyaal-jonge-werknemers

http://eepurl.com/gjKa2X
https://www.youtube.com/channel/UCi_EO0Bo9GL2AsIjy3fJ7lA
https://www.linkedin.com/in/ronalddingerdis/