OK Boomer: Herken jij de kloof tussen generaties in jouw bedrijf of organisatie?

Generatiekloof; OK boomer, de reactie van millennials die klaar zijn met klagende babyboomers

Millennials zijn mondig en willen hun beste plekje in de wereld veroveren. Willen ook voorspoed ervaren, net als andere generaties. Ze doen dat echter op een manier waarbij veel oudere generaties met name nog aan moeten wennen.

Vooral wanneer een opgeheven vinger hoorbaar is schieten veel senioren in de verdediging, in een vecht- of vluchtreactie. Hieronder een nieuwsbericht waarin de kloof tussen de generaties pijnlijk duidelijk wordt.

De wereld ziet er heel anders uit wanneer je schouder aan schouder staat, met de neuzen dezelfde kant op kijkt dan in een conflicthouding tegenover elkaar.

Het verschil in houding zorgt er vaak voor dat eenzelfde onderwerp toch een andere uitkomst krijgt.

Ronald Dingerdis  

NOS Nieuws • Buitenland •Opmerkelijk • Donderdag, 20:19 • Aangepast Donderdag, 7-11 . 20:51

Politica Nieuw-Zeeland snoert oudere collega de mond: ‘Oké boomer’

Chlöe Swarbrick – Millennial in Parlement

Een Nieuw-Zeelandse politica heeft door een opmerking in de parlementszaal aan het adres van een oudere collega zowel bijval als kritiek geoogst.

De 25-jarige Chlöe Swarbrick sprak dinsdag in het parlement in een debat over klimaatverandering. Ze benadrukte het belang van een oplossing voor haar generatie, waarop ze werd geïnterrumpeerd door een oudere parlementariër.

“In 2050 ben ik 56 jaar oud, terwijl de gemiddelde leeftijd van dit parlement nu 49 jaar is”, begon Swarbrick, waarop een ouder parlementslid een opmerking maakte over haar leeftijd. “Oké boomer“, reageerde Swarbrick ad rem, waarop ze haar betoog voortzette.

Kijk hieronder voor het moment in de parlementszaal en interview: 2:12

Politica wordt geïnterrumpeerd en reageert: ‘Oké boomer’

De term boomer is een door veel Nieuw-Zeelandse millennials gebruikte verwijzing naar mensen van de babyboomgeneratie, die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden geboren. Tegelijkertijd staat de term symbool voor de kloof tussen de jonge en oude generatie, zeker in debatten waarin de standpunten van de generaties niet per se overeenkomen.

De ongebruikelijke opmerking van Swarbrick in de parlementszaal bleef niet onopgemerkt. Haar woorden werden snel opgepikt op sociale media. Al snel gingen ook nationale media erop in, gevolgd door internationale media als de BBC en CNN. Jason Walls @Jasonwalls92 @_chloeswarbrick Sorry, not sorry @_chloeswarbrick 6 dagen geleden

Swarbrick kreeg bijval, maar werd ook beschuldigd van leeftijdsdiscriminatie. In een Facebook-bericht reageerde ze op de ontstane ophef. “Vandaag heb ik geleerd dat kort en bondig en op een komische manier reageren op iemand die een opmerking maakt over ‘je leeftijd’ – terwijl je spreekt over de impact van klimaatverandering op ‘jouw generatie’ en de letterlijke naam van hun generatie noemt – sommige mensen erg boos maakt.”

In een video op Twitter verklaart ze haar uitroep. “Het is een uiting van frustratie, samengevat in één symbolische, korte zin.” Op de vraag hoe het is om de eerste Nieuw-Zeelandse parlementariër te zijn die de term gebruikt, had ze ook een gevat antwoord. “Waarschijnlijk ben ik de eerste wereldwijd. Ga daar maar van uit. Nieuw-Zeeland is vandaag op meerdere manieren wereldwijd toonaangevend.”

http://eepurl.com/gjKa2X
https://www.youtube.com/channel/UCi_EO0Bo9GL2AsIjy3fJ7lA
https://www.linkedin.com/in/ronalddingerdis/