Leider heeft internet-toilet om millennials mee te binden.

Ik sta tegenover een succesvol internationaal ondernemer. Een man die met hard werken, slim ondernemen en een gezonde dosis commercieel inzicht het bedrijf deed groeien. Hij is een inspirator voor zijn bedrijf en collega-ondernemers, zijn positiviteit en inspirerend leiderschap worden gewaardeerd en geroemd.   

Millennials afwijzen als leerpunt

Hij vraagt aan mij, ‘wat moet ik doen met deze sollicitaties? Ik heb helemaal geen mensen nodig!’. In zijn hand houdt hij 2 sollicitatiebrieven omhoog. Ik begin te lachen en concludeer dat dit de eerste keer is in zijn carrière als werkgever dat hij mensen gaat afwijzen die spontaan solliciteren. Hij knikt bevestigend en vraagt ‘Hoe ga ik dat dan doen?‘. Samen verzinnen we een respectvolle persoonlijke manier om nee tegen deze sollicitanten te zeggen.   

Dit was een half jaar eerder wel anders. Het verloop was groot en millennials namen na hun inwerkperiode ontslag. Iets wat nadelig doorwerkte in de groei van de organisatie en faalkosten in de hand werkte.

Hoe meedenken van millennials onbedoeld bestraf werd

Zolang de millennials zich aan alle instructies hielden ging het goed. Wanneer ze gingen meedenken, suggesties gingen doen, even op de smartphone keken of ‘waarom’ vroegen bij zijn uitleg sloeg de stemming al snel om. En dat terwijl de werkgever maar één doel voor ogen had, dat alle medewerkers zo goed mogelijk hun werk konden doen. Hij wilde dat ze zijn beste manier gebruikten om het werk te doen, waarmee zijn aanpak de weg naar betere manieren van werken blokkeerde.   

Dan riep hij na een rondje op de werkvloer geïrriteerd: ‘Ze zitten alleen maar op mijn internet-toilet met hun smartphone te socializen, maar werken ho-maar’. Toentertijd was hij verbitterd wanneer het over jongeren en werkmentaliteit ging.    

Het geheim van millennial magneet zijn

Deze leider was in korte tijd een millennial-magneet geworden. ‘Hij leert iedere keer weer wat bij van millennials’ roept hij nu, iets wat een half jaar geleden wel anders was. Wat is zijn geheim?

Hij heeft een brug tussen de generaties geslagen door zich als mentor op te stellen. Hij heeft een stukje van zijn directief leiderschap losgelaten. Werkt vanuit de behoefte van de medewerkers waarbij hij insteekt op een wederzijds profijtelijke win-win samenwerking.

Bij hem hoeven millennials niet meer altijd onder aan de ladder te beginnen. Middels 2-weg millennial-mentoring bouwt hij door op wat millennials al weten en maakt samen met hen een impact in werk en carrière, iets waar hedendaagse millennials behoefte aan hebben.

Er ontstaat door de mentoring een collegiale vriendschap die gebaseerd is op wederzijds respect. Tevens leert hij millennials de juiste vragen stellen, zodat hun verwachtingen van het arbeidsbestaan realistisch blijven.  

2-weg millennial mentoring is een praktische, zinvolle en inspirerende invulling geven aan een leven lang leren. – Ronald Dingerdis –

2-weg millennial-mentoring als bindmiddel

In de aanpak zijn beiden dienstbaar aan het proces, zijn daardoor creatiever en hebben plezier in het samen behalen van (leer)doelen en targets. Draagt de professional zijn kennis over aan de jongere generatie en injecteert de millennial het bedrijf met hedendaagse kennis en oplossingsmogelijkheden. Een samenwerking die voor beiden inspireert en nieuwe inzichten geeft.  

Hij bespaart tevens € 32.000,– aan inwerkkosten per behouden millennial. Een besparing omdat millennials na hun inwerkperiode niet meer weggaan, maar bij het bedrijf blijven werken. Iets waar hij erg blij mee is.  

Millennialproof door 2-weg millennial-mentoring

En daar staan we dan, ik sta tegenover een directeur die ongemakkelijk naar twee sollicitatiebrieven staart. Dat deze sollicitanten door een teamlid waren aangemoedigd spontaan te solliciteren maakte het afwijzen aanvankelijk ongemakkelijk. Toch is het een groot compliment, het geeft aan dat mensen graag bij hem willen werken.

Ik heb een glimlach op mijn gezicht en voel me trots . In korte tijd hebben we het hart en vertrouwen van de temleden gekregen, tot het punt dat de positieve houding maakt dat ze hun naasten adviseren hier te komen werken. Dat betekent dat het bedrijf millennialproof is geworden.

De baas heeft gelijk

En het leuke van invoering van 2-weg millennial-mentoring bij dit bedrijf was, dat deze leider gelijk heeft gekregen. De kwaliteit en productievolume zijn binnen dit bedrijf toegenomen, iets wat hij altijd al vermoedde en na invoering van de mentoringtot uiting kwam.

Ik zie de directeur nog zitten met de uitdraai van productie en faalkosten. De verbazing op zijn gezicht gevolgd door de euforie: ‘Zie je wel dat het beter kon’ schreeuwde hij het bijna uit van enthousiasme.     

Met een goed gevoel naar huis gaan, mijn droom komt uit

Aan het einde van de dag zie ik hem naar huis gaan, met een dikke glimlach op zijn gezicht loopt hij richting de uitgang. In een kort moment, net voordat hij de deur uitgaat, kijkt hij me aan. We nemen afscheid door het geven van een respectvolle knik naar elkaar, waarna hij de deur opent en naar buiten loopt.

Terwijl hij langzaam uit mijn zicht verdwijnt denk ik: ‘Leken de generatieverschillen en kloof in werkmentaliteit eerst nog onoverbrugbaar, is het toch gelukt om de verschillende generaties met plezier samen te zien werken.‘

Mijn droom komt uit, zijn glimlach is mijn grootste beloning!

Zo zag ik de afgelopen 25 jaar vele bedrijven millennialproof zien worden. Iets wat me nog steeds kan raken, ook dit bedrijf geeft millennials èn zichzelf een toekomst.

Makkelijker dan je denkt!

En achteraf was het tot elkaar komen makkelijker en plezieriger dan ze aanvankelijk konden vermoeden. 2-weg millennial mentoring … omdat werken wel leuk moet blijven!

http://eepurl.com/gjKa2X
https://www.youtube.com/channel/UCi_EO0Bo9GL2AsIjy3fJ7lA
https://www.linkedin.com/in/ronalddingerdis/