8 tips om met kritische mensen om te gaan

Stel je voor: je bent vandaag in een zeer goede stemming. Er is iets waar je super enthousiast over bent, en je hebt besloten om dit geweldige nieuws aan je collega te vertellen.
Je collega luistert echter maar met een half oor, terwijl jij uitgelaten doorratelt. Erger nog, je collega begint kritische vragen te stellen, vindt het allemaal niet zo geweldig en heeft totaal geen inlevingsvermogen.

Voordat je het weet is je humeur 180 graden omgeslagen en ben je zwaar geïrriteerd. Komt dit je bekend voor?

Gedrag van kritische mensen

Dit is typisch gedrag van kritische mensen. Kritische mensen zijn er goed in om de energie en het enthousiasme ergens uit te halen. Het maakt niet uit wat je zegt, ze vinden altijd een manier om de sfeer van het gesprek te verpesten. Je kunt je waarschijnlijk niet herinneren wanneer ze voor het laatst een compliment hebben gegeven.
Ze hebben het vermogen om in te kunnen zoomen op elk klein detail of probleem en geven hun ongewenste mening. En of dat nog niet genoeg is doen ze er nog een schepje bovenop, door je te willen beschermen voor alle mogelijke slechte dingen die kunnen gebeuren.

Kritische mensen focussen op GEBREKEN en wat er NIET is. Ze lijken te BLOKKEREN voor POSITIVITEIT.

Omgaan met kritische mensen

Het liefst zou je kritische mensen uit de weg gaan, maar dat is niet altijd mogelijk. Je hebt nu eenmaal overal met ze te maken. Ook op je werk heb je collega’s die alles onder de loep leggen, maar waar je wel mee moet communiceren.

Ik geef je graag 8 nuttige tips om met kritische mensen om te gaan.

  1.  Vat het niet persoonlijk op

Meest van de tijd zegt de kritiek die ze geven meer over zichzelf dan over jou. Ze reageren op een bepaalde manier vanwege bepaalde overtuigingen die ze hebben. Jij denkt misschien dat de persoon op jou reageert, maar waarschijnlijk reageert hij tegen iedereen op dezelfde manier.

Hier is een eenvoudige manier om dit te checken.

Denk eens aan de gemeenschappelijke collega’s die je hebt met de kritische persoon. Mensen die met jou vergelijkbaar zijn. Observeer een volgende keer, wanneer jullie allemaal bij elkaar zijn, het gedrag van de kritische persoon eens. Hoe gedraagt hij zich en hoe communiceert hij naar jouw collega’s? Maakt hij dezelfde opmerkingen en concentreert hij op de negatieve dingen? Vind je hem kritisch? De kans is groot dat je al deze vragen kunt beantwoorden met ‘JA’.

Dit bewijst dat zijn reactie niet op jou persoonlijk is gericht. Het is zijn manier om te reageren op dingen.

2. Begrijp de onderliggende boodschap van zijn reactie

Kritische mensen worden vaak verkeerd begrepen. Ze willen advies geven, maar door hun gebrek aan tact wordt dit verkeerd begrepen. Dit bezorgt ze een negatief stempel.

Mensen worden beoordeeld op hun manier van communiceren. Hóé we communiceren (de woorden die we gebruiken en de toon van het gesprek) is belangrijker dan wát we communiceren (de boodschap).

Kritische mensen zijn misschien kortaf en bot, maar jij bent degene die ervoor kiest om negativiteit aan de woorden te hangen. Kritische mensen kunnen gebrek hebben aan tact, maar dat is omdat zij zichzelf niet bewust zijn van het effect dat hun gedrag veroorzaakt bij anderen. Ze zijn onwetend over hoe ze over komen op anderen, totdat ze zichzelf in actie zien. Het is absoluut niet hun bedoeling om negatief te zijn. Probeer daarom de onderliggende boodschap van hun reactie te begrijpen en vat hun boodschap niet negatief op.

Filter hun woorden en belangrijker nog, jouw interpretatie van hun woorden en achterhaal de echte boodschap. Wat probeert hij te communiceren? Waarom zegt hij dit en wat zijn zijn bedoelingen? Achter de woorden kunnen geweldige inzichten liggen.

Het zou ideaal zijn als iedereen op een goede en tactvolle manier zou communiceren, maar dat is iets wat jij niet kunt wijzigen. Wat je wel kunt wijzigen is je waarneming. Als je je kunt richten op het wát (de boodschap) in plaats van op het hóé (de woorden en de toon), krijg je toegang tot waardevolle feedback voor verbetering. Het belang van de boodschap is waar het om gaat.

3. Accepteer het als eerlijke feedback

Bedenk dat je beter af bent met een kritisch persoon, die bot, rechtstreeks en eerlijk is. Aan iemand die leuk, nep en niet eerlijk is en zijn twijfels verbergt, heb je niets. Accepteer de kritiek als een bron van betrouwbare en eerlijke feedback.

4. Geef het ongemakkelijke gevoel een plaats

Als ik me ongemakkelijk voel over opmerkingen van anderen, kijk ik of ik kan begrijpen waarom ik me zo voel. De kans is groot dat de opmerking een gevoelige snaar bij me heeft geraakt, die ik moet zien te achterhalen.

Een ongemakkelijk gevoel wordt niet veroorzaakt door de persoon, maar door iets in jezelf. Zoek naar het antwoord. Vraag jezelf af waarom je je zo ongemakkelijk voelt door het commentaar? Wat zit je dwars en waarom ben je niet gelukkig met wat er gezegd is?

5. Vraag niet om advies als je er niet mee om kunt gaan

Als je niet om kunt gaan met advies dat je krijgt, vraag er dan niet om. De natuurlijke reactie van kritische mensen is bekritiseren en niet het geven van complimenten. Als je met hen over iets wilt praten, in de hoop dat ze enthousiast zullen reageren, stop hier dan mee.

Wanneer je de dingen steeds op dezelfde manier doet, verwacht dan geen andere resultaten (Albert Einstein).

Kritische mensen geven graag hun mening, ook als daar niet om gevraagd wordt. Zorg er dus voor dat je in hun bijzijn niet de indruk wekt dat je advies wilt hebben als je hier niet mee om kunt gaan.

6. Negeer de kritiek

Sommige mensen geven vrijwillig kritiek, zelfs als je er niet om vraagt. Je kunt hier boos om worden, maar jouw reactie zal hen alleen maar uitnodigen om nog meer kritiek te leveren. En uiteindelijk eindigt jullie gesprek in een ruzie.

Als je niet in staat bent om de mening van een kritisch persoon te stoppen, heb je wel de keuze om de kritiek te negeren. Geef een simpele, korte reactie. Een reactie waarmee je aangeeft dat je hem gehoord hebt, maar niet in discussie gaat. Als de persoon volhoudt en doordrukt, negeer hem dan helemaal. Laat je geen reactie ontlokken, want dat is wat hij wil. Houd controle over de situatie.

Zoals kritische mensen de verantwoordelijkheid nemen voor hun opmerkingen, moet jij de verantwoordelijkheid nemen voor het ontvangen van de negativiteit. Je kunt niet veranderen hoe mensen handelen of wat ze zeggen, maar je hebt wel invloed op de manier waarop je er zelf mee omgaat. Je hebt altijd een keuze om de negativiteit niet te accepteren.

De negativiteit is niet van jou, als je het niet accepteert.

7. Wees vriendelijk

Je vraagt jezelf misschien af waarom je vriendelijk moet zijn tegen mensen die kritiek leveren? Zij veroorzaken immers niets positiefs.

Maar denk er eens over na: ‘waarom zijn kritische mensen zo kritisch, waarom is het voor hen zo moeilijk om positief te zijn, waarom tonen ze nauwelijks emotie?’. Zij staan anders in het leven en zijn niet gewend om te reageren zoals jij dat zou doen. Zij zijn niet gewend om met emoties om te gaan.

Behandel hen vriendelijk. Wees gul met je emoties naar hen toe, maak een compliment en geef ze een glimlach. Wees aardig en help hen op gebieden waarvan je weet dat ze je hulp kunnen gebruiken. Maak persoonlijk kennis met hen.

Zij kunnen hier in eerste instantie negatief op reageren, maar dat komt omdat ze nooit eerder op die manier behandeld zijn en dat gedrag niet gewend zijn. Ga gewoon door en ze zullen snel genoeg positief reageren.

8. Vermijd de persoon

Als de voorgaande tips mislukt zijn … pas ze dan allemaal tegelijk toe: verminder het contact. Beperk je gesprekken met de kritische persoon en richt je tot andere mensen. Zelfs al is het je collega op dezelfde afdeling. Gebruik een combinatie van alle tips als je absoluut met elkaar moet communiceren en neem afstand als communicatie niet nodig is.

Op jouw geluk!
Ronald Dingerdis

http://eepurl.com/gjKa2X
https://www.youtube.com/channel/UCi_EO0Bo9GL2AsIjy3fJ7lA
https://www.linkedin.com/in/ronalddingerdis/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *