7 nuttige zinnen waar je veel voordeel uit haalt

Word je bewust van wat je zegt en gebruik nuttige zinnen waar je veel voordeel uit haalt.

Weet je hoeveel effect de woorden die je zegt, hebben op je stemming en je leven in het algemeen?
Heb je wel eens opgemerkt welk soort taal je gebruikt? Niet alleen verbaal, maar ook de gedachten die je hebt.

Taal is een zeer krachtig hulpmiddel als het gaat om het hebben van de controle over je eigen stemming. Zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen.
Het maakt het verschil tussen een gelukkige dag of een stressvolle dag.

Ik zal je uitleggen waarom dit zo is.

Word je bewust van wat je eigenlijk zegt

Zoals met veel dingen, is de eerste stap bewustwording. Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe ze spreken en welke woorden ze gebruiken. Tegen hun partner, kinderen, collega’s, klanten, en ga zo maar door. Begin dus eens om hierop te letten. Besteed aandacht aan wat je hardop zegt en aan wat je denkt. Vraag jezelf hierbij af of dit positieve taal of negatieve taal is. Word je echt eens bewust van wat je precies zegt en hoe je je woorden gebruikt.

Er zijn een paar zinnen die door veel mensen gebruikt worden, zonder dat zij zich realiseren hoe negatief ze zijn.
En wanneer we negatief denken, wat denk je? Juist, negatieve gedachten worden omgezet in negatieve acties, die vervolgens resulteren in levensechte problemen.
Als je die negatieve gedachten in de kiem weet te smoren, bespaar je jezelf veel ellendige situaties en wie wil dat nu niet?

Hier zijn 7 nutteloze (negatieve) zinnen die je beter achter je kunt laten én

7 nuttige (positieve) zinnen waar je veel voordeel uit haalt!

7 nutteloze (negatieve) zinnen om te vermijden

1. “Ik kan niet…”

“Kan niet” is een slopend woord dat een barrière vormt tussen jou en je doelstellingen. Het lijkt net alsnog je al bijna gefaald hebt, nog voordat je bent begonnen.
Geef jezelf een kans op succes door het woord “kan niet” volledig uit te bannen.

2. “Ik zal proberen”

Heb je ooit “geprobeerd” om op te staan? Probeer het nu maar. Probeer om op te staan. Heb je het gedaan? Nee …. want het is niet mogelijk om “te proberen” én “iets te doen”.
Als je zegt “Ik zal proberen”, zeg je eigenlijk dat je er niet klaar voor bent om je eraan te verbinden. Je doet iets wel of je doet iets niet. Proberen bestaat niet.

3. “Ik zou willen dat ik niet hoefde te…”

Dit is eigenlijk ‘kreunen’ en niemand vindt het leuk om te moeten luisteren naar iemand die kreunt. Kreunen is zinloos. Als je iets niet bevalt, onderneem dan actie en verander de situatie. Anders, kan je beter doorgaan met een glimlach op je gezicht!

4. “Ik moet”

Het woord ‘moeten’ is negatief, impliceert een verlies en is niet bevorderlijk voor positieve resultaten. Vermijd het gebruik ervan en het bekritiseren van jezelf over de dingen die je had moeten doen. Concentreer je op de zaken die in je macht liggen om te kunnen veranderen.

5. “Ik heb nodig”

Hoe vaak verkondig je dat je iets nodig hebt? Hierdoor creëer je een ongezonde, negatieve afhankelijkheid. De volgende keer dat je jezelf dit hoort zeggen, vraag je dan eens af of je het ECHT nodig hebt. Als dat niet het geval is, laat het dan gaan en vermijd negativiteit.

6. Pessimistische woorden zoals “niet slecht” of “het zou erger kunnen”

Je hoort dit zo vaak. Zo veel mensen voelen de noodzaak om iets pessimistisch te zeggen, zonder erover na te denken WAT ze zeggen. Ze zijn zo negatief! Waarom zeggen we niet iets positiefs of zijn we op zijn minst eerlijk? Niets is erger dan te zeggen dat het geweldig met je gaat, terwijl dat helemaal niet zo is.

7. “Nooit”

Het woord ‘nooit’ zorgt direct voor beperkingen op je leven. Als we dit woord zeggen, is het zelden een bewuste keuze die gemaakt wordt. Het sluit onze geest om tot oplossingen te komen en leidt tot onnodige beperkingen. Beslis vandaag om NOOIT meer het woord NOOIT te zeggen!

7 nuttige (positieve) zinnen om absoluut WEL te zeggen

1. “JA!”

Als je er bewust voor kiest om tegen meer dingen ‘JA’ te zeggen, dan sta je open voor succes. Wanneer zich een situatie voordoet waarop je instinctief ‘nee’ zou zeggen, probeer dan eens ‘JA’ te zeggen. Sta open voor nieuwe mogelijkheden waardoor alles veel interessanter voor je wordt.

2. “Ik ben blij/dankbaar…”

Het is bewezen dat dankbaarheid de symptomen van depressie en ellende kunnen verlichten.
Ikzelf heb een vast ritueel voordat ik ga slapen … ik herinner me 3 dingen die overdags zijn gebeurd, waarvoor ik dankbaar ben en waarvan ik blij word. Dit is een leuke manier om te gaan slapen met positieve gedachten in plaats van wakker te liggen met zorgen of angsten.

3. “Ik zal”

Dit is een geweldige vervanging voor “Ik zal proberen”. Het woord ‘zal’ is vele malen krachtiger dan de woorden ‘zal proberen’. Wanneer je zegt “ik zal”, verbind je je ergens aan, wat ervoor zorgt dat je je doel mogelijk maakt. En maak je niet te veel zorgen over het feit of je je doelstelling wel of niet haalt.
“Ik zal” gaat over je bereidheid en instelling om succes te halen. Het zegt niets over wel of niet falen.

4. “Wat als?”

Dit is een geweldig alternatief voor woorden als “nooit” of “onmogelijk”. In plaats van jezelf te beperken, biedt de uitdrukking “wat als?” juist mogelijkheden. Het moedigt oplossingsgericht denken aan, wat je helpt om problemen op te lossen.
De volgende keer dat je het gevoel hebt dat een situatie hopeloos is, probeer jezelf dan af te vragen “wat als?” en ervaar welke oplossingen opduiken.

5. Optimistische woorden zoals “het gaat goed”

Probeer in plaats van te antwoorden met “niet slecht” of “het zou erger kunnen”, wanneer iemand je vraagt hoe het met je gaat, eens te antwoorden met “het gaat goed, dank u”.
En als je je niet geweldig voelt, geef dan toch een positieve draai aan je antwoord. Zeg “ik heb vandaag niet mijn beste dag, maar ik weet zeker dat het morgen beter gaat.”

6. Geef jezelf positieve instructies zoals “Herinner me eraan dat ik …”

Als ik tegen je zeg dat je niet moet denken aan een roze olifant, waar denk je dan aan? Inderdaad, een roze olifant. Je gaat nadenken over wat je niet mag doen. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer je jezelf een belangrijke instructie geeft zoals “ik moet niet vergeten om vandaag die rekening te betalen”. Je hersenen horen namelijk “ik moet vergeten om vandaag die rekening te betalen”. Hoe raar ook, het woordje NIET valt weg.
Als je positieve taal gebruikt, krijg je veel betere resultaten. Als je je iets wilt herinneren, zeg dat dan tegen jezelf, in plaats van wat je niet wilt doen.

7. “Dingen kunnen altijd erger…”

Probeer de volgende keer dat je in een moeilijke situatie zit, deze situatie te vergelijken met iets dat erger is. Dit is een geweldige manier om de grootte van je problemen te minimaliseren. Wanneer je dingen in de juiste context zet, voelen je problemen plotseling niet meer zo slecht.

MIJN VRAAG AAN JOU:

Vind je dit blogartikel goed? Geef mij in het commentveld hieronder dan a.u.b. positieve feedback. Dit bezorgt jou én mij een gelukkige dag.

Op jouw geluk!
Ronald Dingerdis

http://eepurl.com/gjKa2X
https://www.youtube.com/channel/UCi_EO0Bo9GL2AsIjy3fJ7lA
https://www.linkedin.com/in/ronalddingerdis/

6 gedachten over “7 nuttige zinnen waar je veel voordeel uit haalt”

 1. Leuke blog met hele zinvolle dingen. Goed om hier weer eens aan herinnerd te worden. Eigenlijk zou je zoiets eens per 4-6 weken in je agenda om aandacht laten vragen, om het actief te houden, zeg maar.

  Ik heb al veel afgeleerd, maar besef dat ik me niet altijd even bewust uitdruk. Het is maar al te gemakkelijk om zoiets even uit het oog te verliezen. Zo wil ik al heel lang een aantal dingen vermijden te zeggen zoals “probleem” (ik zeg dan “uitdaging”) en “nooit” en “ik moet”.

  Als het gaat om afspraken die ik al heb staan en voor dat dagdeel komt er nog een mogelijke afspraak voorbij, vermijd ik te zeggen “dan kan ik niet” en zeg ik het liefst “ik heb dan al een afspraak die ik niet wil afzeggen”.

  Ben ook benieuwd naar andere reacties!

  Groeten,
  Saskia

  1. Wat voelt positieve feedback toch goed.
   Dankjewel Saskia.

   Mensen zijn ‘gewoontedieren’. En als we niet uitkijken gaan we op de ‘automatische piloot’.
   Het is dus absoluut goed om regelmatig even stil te staan bij de manier waarop je communiceert.
   Dat is ook precies de bedoeling van dit blogartikel.

   Zolang je van jezelf weet waar je dreigt in de fout te gaan, kan je trots zijn op jezelf. Je durft kritisch naar jezelf te kijken en staat open voor verbetering. Super.

   Groet,
   Ronald Dingerdis

 2. Het is zo simpel,
  Het is zo herkenbaar,
  Het is zo waar
  Het is zo waardevol
  Het is goed het zo aangereikt te krijgen

  Ik heb je lijstje opgehangen boven mijn bureau……dus:
  JA, ik ben blij en dankbaar met je blog,
  ik zal het gaan invoeren,
  wat als het niet lukt, dan kijk ik er weer naar
  Dan gaat het goed
  Door het invoeren en ervaren van positieve reactie, herinner ik me eraan dat ik het goed doe
  En als ik het toch weer een keer vergeet, och het kan altijd erger en begin ik weer vooraan.

  Thanks, groet, Thea

  1. Thea, dankjewel voor je positieve reactie.

   Vaak weten we dingen wel, maar vergeten we ze gewoon omdat ze ‘zo simpel, zo herkenbaar, zo waar en zo waardevol’ zijn.

   Een lijstje ophangen is absoluut een goed idee, omdat je er dan toch regelmatig naar kijkt en er aan herinnerd wordt. En als je dit minimaal 30 dagen volhoudt dan heb je de informatie weer opgepakt in ‘je systeem’.
   Dan komt er vast wel een nieuw goed lijstje langs om op te hangen.

   Ik kan je eerlijk bekennen dat ook ik een lijstje boven mijn bureau heb hangen.
   Een lijstje met doelstellingen die ik voor mezelf wil halen.

   Heel fijn dat je deze goede tip hebt gedeeld.

   Groet,
   Ronald Dingerdis

 3. Ik kan me volledig vinden in de reactie van Thea.

  Van mezelf weet ik dat ik nog wel eens wil zeggen: ik moet nog….
  Als je er rustig over na kunt denken, zijn veel zinnen om te bouwen. Niet: ik moet nog dit of dat doen, maar ik ga straks dit of dat doen.

  Het is even wennen om een gewoonte die sterk in je systeem zit te veranderen en natuurlijk gaat het niet alle dagen even goed, dat hoort ook bij het leerproces!

  Positieve zin 5 ga ik zeker vaker gebruiken.

  Dank je voor alle tips en tops in dit blog!

  Met groeten,
  Marina.

  1. Marina, dankjewel voor je reactie.

   Misschien is het een idee om het lijstje boven je bureau te hangen, zoals Thea aangaf.

   Je staat ‘open’ voor verbetering … dus waarom niet.
   Eraan herinnerd worden helpt je om zaken een plekje te geven in ‘je systeem’.
   Het is logisch dat het je niet constant lukt om even goed te communiceren, maar ik weet zeker dat het je gaat lukken. Je wilt het, en daar gaat het om.

   Groet,
   Ronald Dingerdis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *