15 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

Heb jij er soms ook last van … gebrek aan zelfvertrouwen. Veel mensen worstelen met gebrek aan zelfvertrouwen, wat behoorlijk lastig is.

ja ik kan!

Wat je nodig hebt is: in een paar seconden meer zelfvertrouwen!

Zelfvertrouwen is je eigenwaarde.

Als je zelfvertrouwen groot is heb je het gevoel dat je niemand anders nodig hebt om te bereiken wat je wilt.
Je hebt geen schroom of angst, omdat je een goed zelfbeeld van jezelf hebt. Hierdoor is het zeer waarschijnlijk dat de dingen die je onderneemt of wilt bereiken ook daadwerkelijk slagen.

Jammer genoeg is het hebben van voldoende zelfvertrouwen niet voor iedereen weggelegd.

Ook ik blaak niet altijd van voldoende zelfvertrouwen. Ik ontmoet veel mensen en ik spreek veel mensen, maar dan nog steekt het soms de kop op. Er zijn altijd situaties waarin je je minder comfortabel voelt. En ik merk dat er nogal wat mensen zijn die er last van hebben.

In een paar seconden meer zelfvertrouwen

Er zijn veel manieren om je zelfvertrouwen op de lange termijn te verbeteren. Maar vaak heb je die tijd niet. Als je naar een vergadering moet, waar je onzeker over bent, heb je snel oplossingen nodig. En wanneer je een gesprek hebt waar je erg tegenop ziet, wil je meteen enkele tips voorhanden hebben waardoor je je beter voelt.

15 tips om  meer zelfvertrouwen te krijgen

1. Glimlach

Voel je je nerveus en ongemakkelijk? Pas de 1-seconde tip toe: glimlach. We glimlachen niet alleen wanneer we gelukkig en vol vertrouwen zijn. Je kunt ook glimlachen om je beter te voelen. Door de expressie op je gezicht worden je hersenen aangemoedigd om deze gelukkige emotie te registreren. Glimlachen wordt sterk geassocieerd met positieve gevoelens waardoor het bijna onmogelijk is dat je je ongemakkelijk blijft voelen zodra je glimlacht.

Glimlachend is veel meer dan alleen een gelaatsuitdrukking. Door te glimlachen wordt er in je lichaam endorfine aangemaakt. Een stof die zorgt voor een fijn gevoel. Ook stimuleert een glimlach de bloedcirculatie van je gezicht, waardoor je spieren ontspannen. Bovendien straal je vertrouwen uit naar een ander wanneer je lacht.

Geef je iemand een glimlach … dan krijg je er bijna zeker een terug. Hiervan krijgt je zelfvertrouwen een enorme impuls.

2. Maak oogcontact

Net zoals glimlachen, is het belangrijk om oogcontact te maken wanneer je mensen ontmoet. Met oogcontact straal je, net zoals met een glimlach, zelfvertrouwen uit. Door te staren naar je schoenen of een tafel versterk je je gevoelens van twijfel en verlegenheid.

Maak oogcontact wanneer je mensen ontmoet. Wanneer je ergens moet spreken, maak dan ook eerst rustig oogcontact met je publiek. Je krijgt hierdoor niet alleen meer aandacht van je toehoorders, maar het zorgt er vooral voor dat jouw stress afneemt.

3. Loop snel

Aan de manier van lopen kun je zien hoe iemand zich voelt. Mensen met vertrouwen lopen snel, energiek en vastberaden. Vergroot je zelfvertrouwen door 25% sneller te lopen dan je gewend bent, ook al heb je geen haast.

4. Zorg voor een goede houding

Met de houding die je aanneemt vertel je een ander je verhaal. Mensen met ingezakte schouders stralen geen zelfvertrouwen uit. Ze zijn niet enthousiast over wat ze doen en ze beschouwen zichzelf als niet belangrijk. Zorg voor een goede houding en je zult je automatisch zekerder voelen. Ga rechtop staan en hou je hoofd omhoog. Met goede non-verbale lichaamstaal maak je een positieve indruk op anderen en voel je jezelf energieker.

5. Verander je innerlijke stem

De meeste van ons hebben een kritische innerlijke stem die vertelt dat we minder zijn dan de ander, niet goed genoeg, dom, dik, dun, luid of rustig zijn. Als je in staat bent om je innerlijke stem te veranderen dan heb je de sleutel tot je gevoel te pakken om naar buiten toe je zelfvertrouwen te tonen. Zorg dat je innerlijke stem je vriend wordt, die je helpt en je talenten en kwaliteiten erkent, waardoor jij het beste van jezelf kunt maken. Minderwaardigheid komt vanuit je innerlijke stem. Word geen slachtoffer van jezelf.

Blijf altijd luisteren naar je innerlijke stem, maar ervaar het als steun en nuttig en niet als iets wat agressief is of je naar beneden haalt.

6. Vergeet andermans normen

Ongeacht de situatie waardoor je zelfvertrouwen afneemt, je kunt jezelf enorm helpen door alleen vast te houden aan je eigen normen en waarden. Andere mensen hebben andere normen en waarden dan jij en hoe hard je het ook probeert, je zult het nooit voor iedereen goed doen.

Maak je geen zorgen over wat mensen van je denken … dat je te dik of te dun bent, dat je te rustig of te druk bent. Hou vast aan je eigen normen en waarden. Niet aan een idee dat je jezelf voor ogen houdt over hoe de normen en waarden van anderen eruit zien. Mensen hebben verschillende ideeën over wat wel en niet aanvaardbaar is, maar dat betekent niet dat anderen jou niet accepteren of dat jij anderen niet accepteert. Vermijd perfectionisme.

7. Zorg voor een goede verschijning

Zelfs al heb je maar een paar minuten. Duik even in de badkamer of het toilet om te controleren of je er op zijn best uitziet. Zie je er fris en verzorgd uit, zit er niets tussen je tanden, zit je haar niet in de war, heb je geen vlekje op je kleding en zitten je schoenen niet onder de baggerspetters? Al deze zaken maken voor je gevoel het verschil tussen jezelf lekker voelen en onzeker zijn of er misschien iets niet in orde is.

Voor jouw eigen gevoel van zelfvertrouwen is het natuurlijk ‘de binnenkant’ die telt. Maar om een goede eerste indruk te creëren en vertrouwen uit te stralen, is de buitenkant erg belangrijk.

8. Wees positief

Ook al voelt het niet zo voor je, wees toch positief. Vermijd zelfmedelijden en sta niet toe dat anderen je kleineren. Als jij jezelf naar beneden haalt, zullen anderen dat zeker ook doen. Spreek positief over jezelf, je toekomst en je ontwikkeling. Wees niet bang om je sterke punten en kwaliteiten aan anderen te vertellen. Door dit te doen versterk je jezelf en je groei in een positieve richting.

9. Accepteer complimenten

Neem complimenten op een positieve manier ter harte. Kijk de ander aan, bedank voor het compliment en glimlach. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen enorm.

10. Bekijk het objectief

Als er onverwachts iets gebeurt is het gemakkelijk om het zelfvertrouwen dat je hebt, weg te drukken. Misschien heb je koffie gemorst op iemands trui of kwam je door verkeersproblemen te laat voor dat belangrijke gesprek. Doe even een stapje terug van wat er is gebeurd en bekijk de situatie in de juiste proporties. Situaties of gebeurtenissen zijn alleen negatief vanwege de betekenis die wij eraan hechten. Maar is het echt zo erg?

11. Ga vooraan zitten

Ga bij bijeenkomsten, trainingen, vergaderingen etc. vooraan zitten. Mensen zijn geneigd om achteraan te gaan zitten omdat ze bang zijn om te worden opgemerkt. Dit weerspiegelt een gebrek aan zelfvertrouwen. Door te besluiten om vooraan te gaan zitten, kom je over je onredelijke angst heen en bouw je aan je zelfvertrouwen. Je wordt zichtbaar voor de spreker, die nu ook tegen jou zal gaan praten.

12. Spreek rustig

Een eenvoudige tip, om over te komen alsof je veel zelfvertrouwen hebt, is rustig spreken. Als je rustig praat geeft dat je de kans om na te denken over wat je zegt en gaat zeggen. Pauzeer, in een gesprek, aan het eind van een zin zodat mensen kunnen nadenken over wat je gezegd hebt. Rustig spreken toont vertrouwen.

Iemand die snel praat vindt het niet de moeite waard om gehoord te worden. Hij praat snel omdat hij de ander niet wil ophouden.

13. Draag iets bij

Heb je ooit in een vergadering gezeten zonder een woord te zeggen? Ben je wel eens een avond uit geweest met vrienden die de hele avond gezellig in gesprek waren terwijl jij naar je drankje zat te staren?

De kans is groot dat je je ongemakkelijk voelde op dat moment, en waarschijnlijk voelde je jezelf erna nog veel ongemakkelijker. In welke situatie je ook zit, doe een poging om iets bij te dragen. Zelfs al denk je dat je niet veel te zeggen hebt, je gedachten en ideeën zijn waardevol voor degenen om je heen.

Wanneer je probeert om in elke openbare situatie te spreken, zul je ervaren dat het je steeds gemakkelijker afgaat. Je krijgt meer zelfvertrouwen en anderen gaan je erkennen als een leider.

14. Zoek de volgende stap

Zorg goed voor je zelfvertrouwen door geleidelijke stappen vooruit te nemen. Als je niet zeker weet wat je moet doen, zoek dan naar één eenvoudige stap die je kunt zetten om vooruitgang te boeken. Dat kan zijn het maken van oogcontact op een feestje, jezelf voorstellen aan een vreemde of het breken van het ijs in een vergadering.

Start en onderneem actie, zelfs al heb je geen flauw idee van wat je moet doen. Begin met jezelf te bewegen naar je doel. Verbeteringen kun je later aanbrengen.

15. Vertrouw op jezelf

Sta stil bij je successen en niet bij je mislukkingen. Bij wat je wel kunt en niet bij wat je niet kunt. Vertrouw op je eigen beslissingen. Het opbouwen van je zelfvertrouwen komt van binnen … het is het geloof in jezelf.
Praat er ook eens over met één of twee goede vrienden, bij wie je jezelf durft te zijn.

Accepteer jezelf zoals je bent en hou van jezelf. Het is verbazingwekkend hoe snel je zelfvertrouwen zal toenemen.

MIJN VRAAG AAN JOU:

Heb jij soms last van gebrek aan zelfvertrouwen? Hoe ga je om met deze situaties?

Ik ben benieuwd naar je mening en waardeer het zeer als je mij dit wilt laten weten in het commentveld hieronder. Laten we de discussie openen.

Op jouw geluk!
Ronald Dingerdis

http://eepurl.com/gjKa2X
https://www.youtube.com/channel/UCi_EO0Bo9GL2AsIjy3fJ7lA
https://www.linkedin.com/in/ronalddingerdis/

17 gedachten over “15 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen”

 1. Als ik iets moet doen waar ik onzeker over ben (solo zang, spreken voor een groep…) dan probeer ik altijd te denken aan het feit dat er anderen zijn die dit NIET doen omdat ze onzeker zijn, en ik ga er TOCH voor. Dat geeft me de moed om verder te gaan en geeft me meer zelfvertrouwen.

  1. Hoi Daniëlle,

   Dankjewel voor deze snelle en waardevolle aanvulling. Je komt uit je comfort zone en doet TOCH de dingen waar je onzeker over bent. Fantastisch, je kunt trots zijn op jezelf. Hier kan je veel kracht uit putten.

   Groeten,
   Ronald Dingerdis

 2. Wanneer ik in het openbaar moet spreken of iets tegen een (lastig) publiek moet zeggen dan zorg ik altijd dat ik met 2 benen stevig op de grond sta. Dit helpt me een klein beetje maar niet genoeg. Wanneer ik eenrichtingverkeer moet praten word ik altijd super zenuwachtig en denk ik continue “wat zouden mensen van me vinden”

  Ik vind de tips van Ronald supergoed en ga ze vlug uitproberen. Ik heb de lijst uitgeprint en neem deze de eerstvolgende keer mee en hoop dat het me dan iets beter afgaat.

  Ronald, Bedankt voor de tips.

  1. Hoi Willem,

   Dankjewel voor je eerlijke reactie. Jezelf aarden (2 voeten stevig in de grond) is absoluut een goed handvat om zelfverzekerd over te komen. Maar je geeft terecht aan ‘dit helpt me een beetje maar niet genoeg’.

   De tips in mijn blogartikel zullen zeker een goede aanvulling voor je zijn.

   Veel succes en laat je bevindingen en ervaringen gerust weten, als reactie op het comment dat je nu hebt gegeven.

   Groeten,
   Ronald Dingerdis

 3. Voor mijzelf geldt dat veel bepaald wordt door de gemoedstoestand waarin ik verkeer. Zit ik lekker in mijn vel, dan gaat veel in een ‘flow’ en lijd ik niet aan gebrek aan zelfvertrouwen.

  Zodra ik niet lekker in mijn vel zit, krijgt mijn negatieve innerlijke stem de overhand.

  Op dit moment zit mijn duim in een spalk waardoor ik mijn werk als secretaresse niet kan doen op de manier waarop ik dat gewend ben.
  Dit voelt voor mij enorm frustrerend. Een groot deel van mijn werk bestaat uit notuleren en het uitwerken van notulen, dat gaat minimaal 4 weken niet en daar voel ik mij heel onprettig onder.

  Verstandelijk gezien weet ik heus wel dat ik niets kan doen aan de overbelasting van mijn duim maar het voelt gewoon niet goed om je werk niet te kunnen doen. Ondanks dat het tijdelijk is heb ik daar nu best last van. Anderen moeten nu mijn werk opknappen en dan steekt het schuldgevoel, hoewel onterecht dat weet ik, toch de kop op. Het ondermijnt je zelfvertrouwen flink.

  1. Hoi Marina,

   Je geeft een mooi voorbeeld over hoe je zelfvertrouwen kan afnemen, zonder dat je hier nu direct invloed op uit kunt oefenen.

   Je gevoel van verantwoordelijk voor je eigen werk veroorzaakt op dit moment gebrek aan zelfvertrouwen. In jouw situatie is geduld nodig om je duim te laten genezen. Hier zijn helaas geen andere tips voor.

   Ik wens je een spoedig herstel.

   Groeten,
   Ronald Dingerdis

 4. Goed en helder artikel dat direct toepasbaar is. Thanks

  Na mijn burnout merk ik dat mijn zelfvertrouwen minder is geworden. Althans, ik ben mij veel meer bewust van mijn vertrouwen. Het maakt mij ook kwetsbaarder in ontmoetingen, soms vind ik dat gewenst, soms niet. Als ik het niet wil probeer ik mij meestal voor te stellen dat ik mij wel zeker voel, ik denk dan aan succes momenten in mijn leven. En ik let op mijn ademhaling, ik merk als ik mij onzeker voel dat deze sneller is en hoog in mijn keel zit. Door bewust te ademen wordt dat regelmatiger en ontspannender.

  Groetjes!

  1. Beste Harold,

   Wanneer ik je reactie lees denk ik ‘zijn onbezorgdheid is weg; hij weet dat zelfs de sterkste benen wel eens doorzakken onder de last die ze moeten dragen’.
   Dit geeft jou misschien wat angst (verminderd zelfvertrouwen) voor de toekomst. Voorheen kwam je weg door te zeggen ‘het komt goed’, maar je hebt inmiddels anders ervaren.

   Mensen die een burn-out hebben gehad, leren meer ‘ja’ te zeggen tegen zichzelf en ‘nee’ tegen wat ze overbelast. Nu je dit weet kun je beter inschatten wat je energie geeft of waar je die juist laat wegvloeien.
   Sommigen mensen staan zelfs op en zeggen wat ze is overkomen en hoe ze zich eruit gevochten hebben. Dat geeft anderen hoop; weten dat je niet alleen bent en dat het goed zal komen.

   Mensen zoals jij Harold, die opstaan en hun boodschap vertellen, ondanks de angst die dat met zich meebrengt. Dat noemen we MOED, iets wat ik erg in je respecteer.

   Dankjewel dat je je tips met ons deelt, anderen zullen hier zeker hun voordeel mee doen.

   Ronald Dingerdis

 5. Goed stuk!

  Als introvert ben ik iemand die wat meer tijd nodig heeft om mijn gedachten of ideeën op een rijtje te krijgen en uit te spreken. Vroeger werd ik hier erg onzeker van. Ik had het gevoel nooit mee te kunnen met de snelle (groeps)gesprekken die anderen voerden. Of ik was in mijn hoofd juist al 3 stappen verder dan de rest.

  Ook nu is dat nog steeds zo maar ik word er niet meer onzeker van. Het inzicht dat in introvert ben, en dus anders communiceer en anders denk dan de meeste extraverten (2/3 van de bevolking is extravert) hielp mij om mezelf te accepteren zoals ik ben.

  Nu maak ik juist gebruik van deze kracht.

  1. Beste Stephanie,

   Dankjewel voor je compliment en je feedback bij het blog: ’15 geheimen om DIRECT meer zelfvertrouwen te krijgen’.

   Je open en eerlijke reactie zal veel mensen dat extra duwtje in de rug geven.

   Groet,
   Ronald Dingerdis

 6. Leuk stukje, weer even wat goeie reminders gekregen. Ik merk wel dat ik het meeste al toepas maar toch is het goed weer even deze dingen op een rijtje te zien en nog wat toevoegingen te krijgen.

  Komend uit een huwelijk met een narcist en dan nog perfectionist zijn, werkt niet mee om je zelfvertrouwen weer een boost te geven. Dit zijn wel de dingen die onbewust doorwerken.

  Bedankt, ik houd je blog in de gaten.

  1. Beste Jacqueline,

   Ik ben blij als ik mensen kan helpen met goede en praktische informatie. Vaak weten we veel zaken wel, maar lukt het ons niet om ze goed toe te passen. Af en toe je kennis opfrissen helpt dan absoluut.

   De situatie waarin je zit is erg lastig en komt, zoals je zelf ook al zegt, je zelfvertrouwen zeker niet ten goede. Het feit dat je dit zelf weet en open staat voor het opdoen van kennis zegt veel over jou.

   Mocht je mijn blogartikelen niet automatisch in je mailbox ontvangen (elke 14 dagen op dinsdagochtend om 9.00 uur) dan kan je je hiervoor aanmelden.

   Groet,
   Ronald Dingerdis

 7. Hallo Ronald,

  Wat een goede aanpak van je site! Zeer concreet, praktisch en to-the-point. Daar houd ik van.

  Zelf ben ik een mooi pad gegaan om mijn zelfvertrouwen te laten groeien en ik herken mooie punten in dit artikel. Ik was erg goed in het overschreeuwen van mijn eigen onzekerheid en in die tijd hielpen de meest concrete tips het best. Juist omdat dat overschreeuwen er vooral toe leidde dat ik mezelf steeds meer aan het kwijtraken was. Gelukkig waren er in die tijd ook mensen zoals jij (en inmiddels ook als ik) om de handvatten aan te reiken die we zelf inmiddels ontdekt hebben.

  Hartelijke groet, Eddie van der Wereld.

  1. Beste Eddie,

   Dankjewel voor het compliment. Goed om te horen hoe je ontwikkeling gebruikt om daarna weer anderen te kunnen helpen.

   Nog beter is het inderdaad om vanuit eigen ervaring te kunnen spreken en aan te geven wat het met je gedaan heeft. Dat geeft mensen de hoop om te durven beginnen. Succes met het helpen van anderen!

   Groet,
   Ronald Dingerdis

 8. Hallo!

  Een heel interessant stuk waar ik mee aan de slag ga!

  Ik heb vrij weinig zelfvertrouwen in mezelf vooral door mijn negatieve innerlijke stem, ga heel snel blozen als ik in gesprek met iemand ben en dan voel ik me heel erg ongemakkelijk en dan probeer ik het gesprek af te kappen.

  Terwijl sommige mensen om mij heen juist vinden dat ik heel veel zelfvertrouwen heb is dit toch niet zo, met mensen om me heen wel, maar als ik bijvoorbeeld aan het werk ben en met een klant in een gesprek kom voel ik me vrij snel heel ongemakkelijk.

  Daarom ga ik heel erg aan de slag met deze punten, heel erg bedankt!

  1. Beste Siobhan,

   Gefeliciteerd! Ten eerste erken je dat het wel eens lastig voor je is, ten tweede doe je er wat mee/aan.
   Weet dat dat zeer moedig is!

   Moedig zijn is met een gevoel van onbehagen/angst toch een stap voorwaarts maken. Uit je comfortzone komen.
   En door dit ook nog eens op te schrijven maak je zelfs 2 stappen! Je verdient een schouderklop!

   Groet,
   Ronald Dingerdis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *